Ambassade in Singapore

Alle praktische informatie over onze Ambassade in Singapore.

Boodschap van de Ambassadeur

Boodschap van H.E. mevrouw Colette Taquet.
  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Ambassador Taquet

Na 2 jaar in Singapore te hebben doorgebracht, deel ik graag mijn enthousiasme met u over mijn rol als Ambassadeur van België in dit deel van de wereld dat de wereldeconomie aandrijft en een nieuwe definitie geeft aan moderniteit.

Het is een boeiende waarnemingspost voor geopolitiek en mijn agenda is gedreven door de transformatie van onze economieën, digitalisatie, groene transitie, en nieuwe technologieën.

Ik hoop mijn eerdere ervaringen als posthoofd in Polen en Litouwen, Libanon en Cyprus te kunnen gebruiken om de belangen van onze Belgische gemeenschap, die ongeveer 1400 personen telt, goed te dienen. Ik maak van deze gelegenheid gebruik om hen te bedanken voor hun bijdrage aan de uitstekende bilaterale betrekkingen tussen België en Singapore.

België is een federaal land. Deze eigenschap komt ook tot uiting in onze externe representatie. In de loop der jaren heeft ons land een uniek systeem ontwikkeld om de handels en investeringsbelangen in het buitenland te behartigen via zijn regio’s, Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Gewest. Opmerkelijk is dat Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Gewest hier in Singapore vertegenwoordigers hebben die de Stadstaat en de verschillende Aziatische buurlanden bestrijken. Sinds we allen gevestigd zijn op hetzelfde adres, 79 Robinson Road, stelt ons dit in staat synergiën te creëren om ons gemeenschappelijk doel te bereiken: het verder promoten van de Belgische firma’s en België, en alle aspecten van het nationaal belang.

Sinds het aanknopen van diplomatieke banden in 1966 hebben België en Singapore een nauwe relatie op een groot aantal gebieden: politiek, economisch en cultureel. Onze wederzijdse bettrekkingen zijn ook robuust. Veel Belgen deden hier doorslaggevende beroepservaring op en noemen Singapore hun thuis. We zijn trots op het feit dat veel Belgen bijdragen aan veranderingen in het landschap van Singapore en de verdere groei van de levendige stadstaat. Ze droegen ook bij aan de internationale reputatie van België hier.

BLAS, de Belgisch-Luxemburgse Vereniging in Singapore, fungeert als een gastvrije koepel voor de nieuwkomers en biedt het hele jaar door een rijk programma van activiteiten voor iedereen, ongeacht hun leeftijd.

Onze consulaire afdeling, die bekend staat om zijn efficiënte aanpak, zorgt ervoor dat alle administratieve noden van de Belgen beantwoord worden. Het consulaat levert in recordtijd visa af voor de vele reizigers, zakenmensen en studenten die interesse hebben om ons prachtige land!

We moedigen de Belgen die in Singapore aanwezig zijn aan om zich in te schrijven op de ambassade en regelmatig onze website te raadplegen. Het bevat veel informatie en nuttige links naar onze activiteiten en andere opportuniteiten.

Net zoals België voor de Europese markt een draaischijf voor handel en logistiek is, speelt Singapore deze rol voor Zuidoost-Azië en verder voor de regio.  Tegen deze achtergrond verwelkomt de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel (BLCC) veel Belgische (en niet Belgische) bedrijven die Singapore gebruiken als een hub en prospecteren.  Het is de missie van onze ambassade om hun toegewijde inspanningen te blijven ondersteunen, hand in hand met de vertegenwoordigers van de regio's en het BLCC.

Ik geloof dat verdere betrekkingen tussen België en Singapore zullen floreren met de herlancering in april 2024 van de rechtstreekse vlucht naar ons thuisland na een opschorting van 20 jaar. Ik hoop van harte dat we ons wederzijds begrip en de vriendschap tussen België en Singapore verder kunnen verdiepen.

De Ambassade van België zet zich in voor de verdere bevordering van de betrekkingen tussen België en Singapore en we kijken ernaar uit om hiervoor nauw met u samen te werken.

 

Colette TAQUET
Ambassadeur van België te Singapore