Ambassade van België in Singapore
Home Consulaire diensten Aangifte van geboorte

Aangifte van geboorte

Vanaf 29 mei 2022 levert de Singaporese autoriteit ICA geen papieren geboorteakten af.  Voor elke geboorte dat vanaf 29 mei geregistreerd wordt, zal een digitale geboorteakte afgeleverd worden. Conform de instructies van de ICA, dient u binnen de periode van  90 dagen na de registratie, de geboorteakte te downloaden van de e-services van ICA. We raden u ten zeerste aan om de digitale geboorteakte van uw kind ergens veilig te bewaren.
Indien u geen digitale kopij van de geboorteakte heeft, zal u een geboorte uittreksel moeten aanvragen. Het is een éénsluidend afschrift dat het verlies of beschadigde geboorteakte vervangt. U zal een digitale geboorte uittreksel ontvangen indien u een digitale geboorteakte afgeleverd werd.  In het andere geval, zal u een gedrukte versie met de post ontvangen.

Om een Belgische pasgeborene, geboren in Singapore binnen het huwelijk waarvan het huwelijk geregistreerd is in het Belgisch rijksregister, te registreren, heeft u volgende documenten nodig:

 • origineel van het “Notification of live birth” (dit document wordt onmiddellijk na de geboorte aan de ouders overhandigd door het ziekenhuis),
 • fotokopie van het paspoort van de beide ouders,
 • als het kind ook een andere nationaliteit heeft: fotokopie van het vreemde paspoort,
 • inschrijvingsformulier van de baby behoorlijk ingevuld, gedateerd en getekend. Beide ouders ondertekenen het formulier voor de minderjarige,
 • afdruk van het digitale geboorteakte / een origineel uittreksel van de geboorteakte, gelegaliseerd en minder dan 1 jaar geleden uitgegeven

Gelieve ons per e-mail te contacteren in volgende gevallen:

 • U bent als Belg niet geregistreerd aan de Ambassade.
 • U bent als Belg niet geboren in België.
 • U bent niet gehuwd.
 • Uw kind is niet geboren in Singapore.
 • Uw huwelijk is niet aangegeven. 

De procedure om een uittreksel te bekomen en te laten legaliseren met Apostille verloopt als volgt:

Stap 1.

 • Geboorte vanaf 29 mei 2022: u laadt de digital geboorteakte op van de e-service van ICA https://eservices.ica.gov.sg/ecert/request/download.
 • In alle andere gevallen die hieronder vernoemd worden: vraag een niet-geplastificeerd “Certificate of Extract from Register of Births” aan op de e-service van ICA: https://www.ica.gov.sg/documents/birth/apply_extract.
  • Geboorte voor 29 mei 2022 OF;
  • Wanneer u de digitale kopij van de geboorteakte verloren bent OF;
  • De digitale geboorteakte / geboorteextract was langer dan 1 jaar geleden opgeladen.

                        Gelieve na te gaan of de hoofding van het document dat u zal indienen bij de Ambassade er zo uit ziet:

             
 

 

 

** De originele geboorteakte die voor 29 mei 2022 afgeleverd werd, is voor uw eigen gebruik. Bewaar deze op een veilige plaats.**

** Wanneer de certificate of extract from register of births is gelamineerd, dan zal u een nieuw geboortecertificaat, niet-gelamineerd moeten aanvragen.  De ambassade aanvaardt geen (foto)copies van het geboortecertificaat met apostille.**

Stap 2. Dit uittreksel moet worden gelegaliseerd met een Apostille door Singapore Academy of Law (SAL). U kunt de website van SAL raadplegen voor meer informatie over de procedure.

Singapore Academy of Law 
1 Coleman Street #08-06
The Adelphi
Singapore 179803
T +65 6332 4388  
E-mail: enquiries@sal.org.sg

Verdere legalisatie door de het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Singapore (Ministry of Foreign Affairs) of door de Belgische Ambassade in Singapore is niet vereist. Het document is door legalisatie met de Apostille klaar voor gebruik in België.

Stap 3. De Ambassade registreert uw baby in het Belgische bevolkingsregister. Dit kan zo’n twee werkdagen duren. Na de registratie worden de originele documenten aan u teruggegeven. Een kopie wordt in uw dossier bewaard. U kan op hetzelfde ogenblik een paspoortaanvraag indienen voor uw kind, voor meer informatie kan u terecht op onze paspoortpagina.

De Ambassade raadt u sterk aan om de geboorteakte in de registers van de Burgerlijke stand in België te laten overschrijven. Door dit de doen, kunt in de toekomst rechtstreeks aan uw gemeente in België een uittreksel van de geboorteakte aanvragen. Zoniet, moet dit steeds via het Singapore Registry of Births and Deaths gebeuren, wat onpraktisch kan zijn als u beslist om Singapore te verlaten. Voor meer informatie kan u hier terecht. Let wel: deze overschrijving moet worden ingediend binnen de 6 maanden na de uitgifte van het uittreksel.