Aangifte van huwelijk

Informatie over de aangifte van huwelijk.

  1. Laatst bijgewerkt op

Met ingang van 25 september 2023 zal de Registry of Marriages in Singapore digitale huwelijksakten afleveren. 

  • Voor nieuwe huwelijken: Nadat uw ceremoniemeester uw huwelijk online heeft geregistreerd, ontvangt u uw digitale huwelijksakte (als wachtwoordbeveiligde PDF) per e-mail.
  • Voor bestaande huwelijken die in Singapore zijn voltrokken: U moet online een duplicaat van uw huwelijksakte "extract of the marriage certificate" aanvragen. Het is een digitale kopie/uittreksel van de huwelijksakte "marriage act" die de aanvrager via e-mail ontvangt.


Om uw huwelijk, voltrokken in Singapore, te laten registreren op de Ambassade, heeft u volgende documenten nodig:

  • fotokopie van het paspoort van de beide partners,
  • inschrijvingsformulier van de niet-Belgische partner. De registratie van zijn/haar persoonlijke gegevens laten toe om familie te contacteren bij een noodgeval, het geeft hem/haar echter geen toegang tot de consulaire diensten.
  • origineel gelegaliseerd uittreksel van de huwelijksakte, minder dan 1 jaar geleden uitgegeven,
  • origineel gelegaliseerd attest van burgerlijke staat van de niet-Belgische partner, afgegeven door zijn/ haar autoriteiten (of Ambassade of High Commission in Singapore). Wanneer het document uitgegeven is in het buitenland, moet u de procedure van de FOD Buitenlandse Zaken voor legalisatie van documenten volgen.


De procedure om een uittreksel te bekomen en te laten legaliseren met Apostille verloopt als volgt:

1. a) Indien uw huwelijk werd voltrokken op 25 september 2023 of later:

U heeft uw digitale huwelijksakte (als wachtwoordbeveiligde PDF) per e-mail ontvangen. Print deze huwelijksakte uit.

1. b) Indien uw huwelijk werd voltrokken voor 25 september 2023 OF uw huwelijksakte meer dan 1 jaar geleden is uitgegeven OF uw originele huwelijksakte geplastificeerd is:

Vraag online een duplicaat aan van uw huwelijksakte. De originele huwelijksakte is voor uw eigen gebruik, bewaar deze op een veilige plaats.

Vraag een duplicaat aan bij Registry of Marriages (ROM) of bij Registry of Muslim Marriages (ROMM)

Indien uw huwelijksakte geplastificeerd is, vraag dan online een duplicaat aan. De Ambassade aanvaardt geen (foto)kopies van het huwelijkscertificaat met apostille. 

2. Het uitgeprint uittreksel moet worden gelegaliseerd met een Apostille door Singapore Academy of Law (SAL). U kunt de website van SAL raadplegen voor meer informatie over de procedure.

Singapore Academy of Law (SAL)
1 Coleman Street #08-06
The Adelphi
Singapore 179803
T +65 6332 4388
E-mail: enquiries@sal.org.sg

Verdere legalisatie door de Ambassade is niet vereist. Het document is door legalisatie met de Apostille klaar voor gebruik in België.

3. Een attest van burgerlijke stand van uw niet-Belgische partner is noodzakelijk om uw huwelijk te registeren. De basisvoorwaarde voor het huwelijk houdt in dat hij/zij niet (meer) getrouwd mag zijn. Belgen die willen huwen, kunnen sinds 11/03/2023 niet (meer) samenwonend zijn indien zij wensen te trouwen met een andere persoon dan degene met zij samenwonend zijn.

4. De Ambassade registreert uw huwelijk in het Belgische bevolkingsregister. Dit kan zo’n twee werkdagen duren. Na de registratie worden de documenten aan u teruggegeven. Een kopie wordt in uw dossier bewaard. 

De Ambassade raadt u sterk aan om de huwelijksakte in de registers van de Burgerlijke stand in België te laten overschrijven. Door dit de doen, kunt in de toekomst rechtstreeks aan uw gemeente in België een uittreksel van de huwelijksakte aanvragen. Zoniet, moet dit steeds via het Singapore Registry of (Muslim) Marriages gebeuren, wat onpraktisch kan zijn als u beslist Singapore te verlaten. Voor meer informatie kan u op deze pagina terecht. Let wel, deze overschrijving moet worden ingediend binnen de 6 maanden na de uitgifte van het uittreksel.
 

Gelieve ons per e-mail te contacteren in volgende gevallen:

  • U bent als Belg niet geregistreerd aan de Belgische Ambassade.
  • U ben niet gehuwd in Singapore.